10 Eki 2018

Selçuk Tıp’ta hacamat tedavisine başlandı

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde geçen yıl hizmete giren Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Merkezi’nde Akupunktur ve Hipnoz uygulamalarının ardından kupa (hacamat) ve sülükle tedavi (hirudo terapi) hizmeti de verilmeye başlandı.

Türkiye’de 27 Ekim 2014 tarihinde Sağlık Bakanlığınca, Geleneksel Tamamlayıcı Tıp yönetmeliği yayınlanmasıyla bu alanda yeni bir dönem başlamış oldu. Bu yönetmelik ile 15 tane yöntem, usul Tamamlayıcı Tıp olarak tanımlanmış oldu. Bunun üzerine 2017 Mayıs ayında ise Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları merkezi açılmıştı.

Yaklaşık 3 bin yıldır uygulanan kupa tedavisi, halk adıyla hacamatın, kalp ve damar hastalıklarına yol açan fazla demiri aldığı, işlem sırasında vücutta kanser önleyici salgılar ortaya çıkardığı ve immün (bağışıklık) sistemi uyararak harekete geçirdiği biliniyor.

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Hüsamettin Vatansev şunları söyledi: “İyileşme sağlamak için bölgesel vakum oluşturmaya dayanan köklü tedavi yöntemine Kupa Terapisi denir. Hastalıktan kurtulmak veya sağlığı koruma amacıyla atık maddelerin yoğun olarak toplandığı belli noktalardaki tıkanıklık, kılcal damar ve ince damarlardan kirli kanın alındığı Yaş Kupa Terapisi ise ‘Hacamat’ olarak da bilinir. Beş bin yıldan fazla süredir dünya genelinde yaygın bir biçimde, birçok kültürün halk tedavilerinde kullanılmıştır. Bu kadim tedavi yöntemi Eski Mısırlılardan Yunanlı hekimlere ve sonra da Romalılara taşındı. İslam hekimleri, Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından uygulanması ve tavsiye edilmesiyle bu tedavi yöntemini daha da ileri götürdü. Arap ve Osmanlı Tıbbı’nda çokça kullanıldı. Kupa Terapisinin İslam Tıbbı’ndaki adıyla ‘Hacamat’ın, Çin’de milattan önce 3. Yüzyıla kadar uzanan bir geçmişi vardır. Tedavinin kolay uygulanması ve iyileştirici gücün fazla olması uygulama alanlarının geniş olmasını sağlamıştır. Artrit, kan bozuklukları, yumuşak doku romatizması, baş ağrısı, migren, yüksek tansiyon, diyabet, soğuk algınlığı, bel ve sırt ağrısı, ağrılı adet, kısırlık, kronik öksürük, bronşiyal astım, felç, diş ağrısı, boğaz ağrısı, adhesive capsulitis (frozen shoulder), Akut tregeminal nevralji, ürtiker, zona (herpes zoster) gibi hastalıkların yanında depresyon ve şizofreni gibi ruh hastalıklarında da kullanılmıştır. Ayrıca kan bozukluklarında, ağrı dindirmede, iltihap gidermede, zihinsel ve fiziksel rahatlamada, rehabilitasyonda, varisli damarlar için ve derin doku rahatlamasında etkilidir.

Araştırmalarda fiziksel (immünolojik, hematolojik ve romatolojik gibi) ve psikolojik yararlarının olduğu ifade edilmektedir. Kupa Terapisinin kadın ve erkekte kısırlık, iktidarsızlık ve isteksizlik vakalarında başarılı kullanımı hakkında yapılan araştırma sonucunda üretkenlik / doğurganlık artışında yüzde 50 ilerleme sağlandığı tespit edilmiştir.

Yapılan araştırmalarda yaş kupa terapisi esnasında oluşan dışa doğru vakum sayesinde vücuda kan yoluyla bulaşabilecek bir hastalığın geçmesi önlenmektedir. Bu yönüyle de güvenli bir uygulama olduğu belirtilmiştir.

Son olarak hastalarımız akupunktur, hipnoz, kupa terapisi veya hirudo terapi (sülük) uygulamaları konusunda hastanemizin web sitesinde yer alan bilgiler doğrultusunda randevu alabilirler. Gün içinde de polikliniğimizi ziyaret edebilirler.”