Enfeksiyon Hastalıkları

BÖLÜM HAKKINDA

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 2009 yılında Prof.Dr. Onur Ural tarafından kurulmuştur.

YER VE KAPASİTE

1-Polikilinik: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Polikliniği E Blok 2. Kattadır. Öğretim üyeleri odaları, 1 genel poliklinik, 1 aşı odası, 1 laboratuvar ve 1 gözlem odası ile hizmet vermektedir.

2-Servis: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Servisi A blok 11. Katta ve 23 yataklıdır. Serviste 1 müdahale odası, 1 laboratuvar, 1 gündüz odası, 1 asistan odası, 1 hemşire odası, 1 toplantı odası bulunmaktadır. Lomber ponksiyon, karaciğer biyopsisi gibi işlemler müdahele odasında yapılmaktadır. Servis ve poliklinik laboratuarlarında idrar, gaita ve beyin omurilik sıvısı mikroskopik incelemeleri ve periferik yayma değerlendirmeleri yapılmaktadır. Gündüz odasında kütüphane ve çay servisi ile hasta yakınlarına hizmet sunulmaktadır. Toplantı odası bilimsel faaliyetler ve motivasyon toplantıları için kullanılmaktadır.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ

Araştırma görevlilerinin eğitim süreci 5 yıldır. Klinik içerisinde 2 aylık periyotlarla polikilinik, servis, konsültasyon rotasyonu klinik dışında ise 6 ay İç Hastalıkları, 1 ay Göğüs Hastalıkları, 2 ay Radyoloji ve 1 ay Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları rotasyonu yapılmaktadır. Eğitim sürecinde haftada 1 gün eğitim (makale, seminer olgu ve derleme) saati vardır. Her araştırma görevlisi yılda 2 seminer 4 makale hazırlamaktadır. Her araştırma görevlisine eğitim sürecinin 2 yılı dolduğunda tez konusu verilmektedir. Araştırma görevlilerinin deneysel ve klinik bilimsel çalışmalara katılımları teşvik edilmektedir. Eğitim sürecinde poster, olgu sunumu ve araştırma makalesi gibi bilimsel yayınlara katılımları sağlanmaktadır. Klinik bilgi ve becerilerin kazandırılması birebir öğretim üyesi gözetiminde yapılmaktadır.

ANABİLİM DALI ÇALIŞMA ALANLARI

Anabilim Dalımızda başvuran hastalara poliklinik hizmeti randevusuz olarak verilmekte, gerekli görülen hastalar hastaneye yatırılarak tedavi edilmektedir. Polikliniğimizde rutin hasta muayenesi dışında yetişkin aşılama önerileri, hepatit, HIV, DM ayak, CYBH ve yurt dışı seyahat öncesi enfeksiyonlardan korunma danışmanlığı verilmektedir.

1. Kronik viral hepatitli hastalar takip edilmektedir. Endikasyon varlığında karaciğer biyopsisi yapılarak tanı konulmakta, tedavi gereken hastaların takip ve tedavisi düzenlenmektedir.

2. HIV infeksiyonlu hastalarının tanı, tedavi ve takipleri yapılmaktadır.

3. Diyabetik ayak enfeksiyonları ve tüm deri ve yumuşak doku

enfeksiyonlarının tanı, tedavi ve takipleri hem poliklinik hem de serviste düzenlenmektedir.

4. Komplike idrar yolu enfeksiyonları takip ve tedavi edilmektedir.

5. Kemik eklem enfeksiyonları takip ve tedavi edilmektedir (Protez enfeksiyonları, spondilodiskitler, osteomiyelit…)

6. Nedeni bilinmeyen ateşi olan hastalar takip ve tedavi edilmektedir.

7. Bruselloz, Tüberküloz, Tularemi gibi ülkemizde sık görülen enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavisi düzenlenmektedir.

8. Diğer kliniklerde ve yoğun bakım ünitelerinde tedavi alan hastalarda gelişen enfeksiyonlarla ilgili konsültasyonlar yapılmakta ve antimikrobik tedavileri planlanmaktadır. Bu hastaların belli günlerde rutin olarak izlenmekte ve antimikrobik tedavilerini değerlendirilmektedir.

9. Anestesi ve Reanimasyon yoğun bakımında yatan hastalara düzenli olarak pazartesi, çarşamba ve cuma günleri öğretim üyeleri tarafından vizit yapılmaktadır.

10. Hemotoloji kliniğinde yatan febril nötropeni hastaları düzenli olarak pazartesi ve perşembe günleri öğretim üyeleri tarafından değerlendirilmektedir.

11. Hastanemiz Enfeksiyon Kontrol Komitesi, Anabilim Dalımız bünyesinde, çalışmalarını sürdürmektedir. Bu komitenin verdiği hizmetler arasında;

a. Enfeksiyon kontrol programı belirleyerek uygulamak

b. Enfeksiyon kontrol standartlarını yazılı hale getirmek

c. Sürveyans programı geliştirmek ve uygulamak

d. Antibiyotik kullanım politikalarını belirlemek

e. Sterilizasyon, antisepsi ve dezenfeksiyon uygulama ilkelerini belirlemek ve denetlemek

f. Hastalar veya hastane personeli için tehdit oluşturan bir enfeksiyon riskinin belirlenmesi durumunda, gerekli incelemeleri yapmak, izolasyon tedbirlerini belirlemek

g. Sağlık personelinin meslek ilişkili enfeksiyon risklerini takip etmek

h. Atık yönetimi ilkelerini belirlemek ve denetimini yapmak

i. Yeni başlayan sağlık personeline enfeksiyon kontrol önlemleri ile ilgili eğitim vermek (el hijyeni, izolasyon önlemleri, kan yolu ile bulaşan hastalıklardan korunma, atık yönetimi, hastane enfeksiyonlarının önlenmesi ve EKK)

j. Düzenli olarak hastane çalışanlarına eğitimler vermek (el hijyeni, izolasyon önlemleri, kan yolu ile bulaşan hastalıklardan korunma, atık yönetimi, hastane enfeksiyonlarının önlenmesi, hastane temizliği ve tıbbi malzemelerin temizliği ve dezenfeksiyon işlemleri)

k. EKK tarafından yılda 2 kez hastane denetimi yapılmaktadır.

l. Sağlık çalışanları aşı polikliniğinde Hepatit A, B, tetanoz, KKK aşıları uygulanmak

m. Öğretim üyeleri tarafından bütün hastane çalışanlarına seminerler vermek (AIDS, KKKA, Mers Cov, İnfluenza…)

n. Yılda 3 kez EKK toplantısı yapmak Amacımız enfeksiyonu olan erişkin hastalara çağdaş tıbbi bilgi ve teknolojinin yardımıyla erken tanı koyarak etkin bir tedavi sağlamak, toplumdan kazanılan enfeksiyonların (hepatit, HIV, cinsel yolla bulaşan hastalıklar vb) önlenmesi için gerekli tedavi (ilaç, aşı) ve koruyucu tedbirleri sağlamak, hastane ortamında yatan hastalarda gelişen enfeksiyon riskini en aza indirmektir.

ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ

Arş.Gör.Dr. BURCU TÜRKSEVEN
Arş.Gör.Dr. ELİF UÇAN
Arş.Gör.Dr. GÖRKEM YILMAZER
Arş.Gör.Dr. ALPEREN GÖÇMEN
Arş.Gör.Dr. FURKAN TAYGURT
Arş.Gör.Dr. TUĞBA İZEM ÇELİK
Arş.Gör.Dr. MUSA ÇAVTEKİN
Arş.Gör.Dr. GAMZE NUR PALTA
Arş.Gör.Dr. BEYZA NUR HASIRCIOĞLU
Arş.Gör.Dr. SEBAHAT SENA ÖNEL
Arş.Gör.Dr. ZÜLFİYE YETKİN
Arş.Gör.Dr. YUSUF HAYRAN
Arş.Gör.Dr. YASEMİN KAYA
Arş.Gör.Dr. SERRA NUR KAPLAN
Arş.Gör.Dr. BENGİHAN İÇÖZ