Tıbbi Biyokimya

BÖLÜM HAKKINDA

TARİHÇE

Tıbbi Biyokimya anabilim dalı 2009 yılında kurulmuştur. Bölümümüzde şu anda 1 profesör, 4 doçent, 1 Dr.Öğr.Gör., 3 araştırma görevlisi, 1 poliklinik sekreteri, 28 laboratuar teknisyeni ve 1 temizlik görevlisi ile hizmet sunulmaktadır.

YER VE KAPASİTE

Tıbbi Biyokimya Laboratuvarımız D Blok zemin kattadır. Anabilim dalımızda 5 adet laboratuvar bulunmaktadır;Acil Laboratuvarı,Biyokimya Laboratuvarı İdrar Laboratuvarı,Metabolizma Laboratuvarı ve Araştırma Laboratuvarı.Biyokimya Rutin laboratuvarımız ilimizdeki en kapsamlı analiz yapan hastane laboratuvarı olup 24 saat çalışmakta, acil ve rutin testleri gerçekleştirmektedir. Rutin laboratuarımızda hemogram, sedimentasyon, periferik yayma koagülasyon testleri, trombosit fonksiyon testleri, karaciğer, böbrek, kardiak testleri, kan ilaç düzeyi testlerinin yanı sıra oldukça geniş spektrumda hormon analizleri yapılmaktadır. Bu testler yanı sıra elektroforez laboratuarımızda hemoglobin, protein, immünfiksasyon elektroforezi yanı sıra BOS immünelektroforezi de yapılmaktadır.Kromatografi bölümümüzde HbA1C, katekolaminler, vitaminler ve homosistein analizi yapılmaktadır. Metabolizma laboratuarımızda yenidoğan taramaları ( tandem MS ) ve idrar organik asit analizleri (GC/MS) yanı sıra yaygın araştırma parametreleri bakılmaktadır. Hücre kültür laboratuarımızda kanser hücre biyolojisi üzerine online proliferasyon, inhibasyon, invazyon, migrasyon analizleri yanı sıra Western blot analizleri yapılmaktadır. Araştırma laboratuarımızda ise öğrenci pratik hazırlıkları yanı sıra ELISA, atomik absorbsiyon analizleri yapılmaktadır.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ

Araştırma görevlisi eğitim süreci 4 yıldır. Bu eğitim sürecine 2 ay pediatri, 4 ay dahiliye ve 1 ay mikrobiyoloji rotasyonu uygulanmaktadır. Araştırma görevlileri ilk yıllarında kan alma, idrar-gaita laboratuarı, temel biyokimya laboratuar eğitimi , rutin ve hematoloji cihazlarında eğitim almaktadır. 2. Sene pratik eğitimlerinde kemilüminesans, ELISA, HPLC, AAS eğitimi almaktadır. Teorik eğitim 4 sene boyunca devam ederken ilk 2 sene öğrenci ders ve pratiklerinin takibi zorunludur. 3. Sene araştırma görevlisinin tez projesi belirlenir ve kütle spektrofotometri eğitimini alır. Haftada 1 gün seminer, makale veya olgu tartışması yapılmaktadır. Araştırma görevlilerinin deneysel ve klinik bilimsel çalışmalara katılımları teşvik edilmekte ve eğitim süreçleri tamamlandığında Ulusal/Uluslar arası en az 5 bildiri sunumunun olması sağlanmaktadır.

ANABİLİM DALI ÇALIŞMA ALANLARI

Kanser Biyokimyası,

Kütle spektrofotometrik çalışmalar (LC/MS MS ve GC/MS)

Hücre Kültürü, proliferasyon, invazyon ve migrasyon çalışmaları

OLANAKLARI

Rutin Biyokimya,

Hormon Analizleri,

Hemogram, koagülometri, trombosit fonksiyon analizleri,

Elektroforez,

Kromatografi,

Atomik Absorbsiyon,

ELISA,

qPCR,

ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ

Arş.Gör.Dr. HALİL GÜVEN
Arş.Gör.Dr. AHMET EMRE YORULMAZ
Arş.Gör.Dr. İREM DAĞTEKİN
Arş.Gör.Dr. ZEHRA KAMIŞ
Arş.Gör.Dr. SELMAN TURGUT KOÇAK