Tıbbi Mikrobiyoloji

BÖLÜM HAKKINDA

Anabilim dalı bünyesindeki tanı laboratuvarı D Blok giriş katında yer almaktadır. 24 saat kesintisiz hizmet esasına göre hizmet veren laboratuvarımız enfeksiyon hastalıkları tanısına yönelik acil ve rutin testleri gerçekleştirmektedir.

Bakteriyolojik tanı laboratuvarında enfeksiyona neden olan bakterileri saptamaya yönelik hastalardan gönderilen örneklerin direkt /boyalı incelemeleri ve kültürleri yapılmaktadır. Kültürde üreyen bakteriler, konvansiyonel ve otomatize sistemler ile tanımlanmaktadır. Enfeksiyon etkeni olarak değerlendirilen bakterilerin antibiyotik duyarlılıkları uluslararası standartlara göre saptanarak ilgili birimlere bildirilmektedir.

Seroloji laboratuvarında kültür gibi klasik yöntemler ile tanımlanması zor olan enfeksiyon etkenlerinin antjenleri veya tanıya destek olabilecek farklı antijenlerine karşı oluşan antikorlar ve otoimmunantikorlar çeşitleri manuel (standart tüp aglütinasyon, IHA vb) ve otomatize yöntemlerle (ELİS, ELFA, IFA) ayrıca alerji etkenleri (spesifik ve total IgE)fluoroenzimlmmunoassay (FEIA) yöntemi ile, serum antikor düzeyleri (ımmunglobulinler) ve infeksiyon hastalıkları belirteçleri (CRP, ASO) nefelometrik yöntem gibi sensitivite ve spesifitesi yüksek kitler kullanılarak bir çoğu günlük olarak çalışılmaktadır.

Tüberküloz laboratuvarında klinik örneklerde mikroskobik olarak boyalı (EZN) preparatlarda aside dirençli bakteri (M. Tuberculosis)aranması, otomatize ve konvansiyonel yöntemlerle M. Tuberculosis kültürleri yapılmaktadır.
Mikoloji laboratuvarında klinik örneklerde direk ve/veya boyalı mikroskobik preparatlarda mantar aranması, otomatize ve konvansiyonel yöntemlerle kültür yapılmaktadır. Değişik örneklerde (serum, BAL) galaktomannan antijeni çalışılmaktadır.
Parazitoloji laboratuvarında mikroskopi ile dışkıda ve kanda parazit muayenesi yanında, gaitada Entamoebahystolitica antijenleri daha özgül ve daha duyarlı olarak saptanmaktadır.
Moleküler Mikrobiyoloji laboratuvarında üretilmeleri güç ve geç olan hastalık etkeni bazı mikroorganizmalara ait genetik materyaller (DNA/RNA) moleküler yöntemlerle doğrudan örnekten çok kısa sürelerde saptanmaktadır. Bu laboratuvarımızda Real Time PCR yöntemi ile HBV DNA, HCV RNA ve CMV DNA kantitasyonu, Tbc DNA varlığı, Multipleks Real Time PCR yöntemi ile solunum yolu enfeksiyonu ve menenjit etkeni mikroorganizmalar belirlenmektedir.

ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ

Arş.Gör.Dr. ESRA SAYLAM
Arş.Gör.Dr. BETÜL ÇETİN
Arş.Gör.Dr. RUMEYSA İPTEŞ
Arş.Gör.Dr. RUMEYSA BAHTİYAR
Arş.Gör.Dr. EMİNE KESKİN
Arş.Gör.Dr. GÖZDE DEMİREL EREN
Arş.Gör.Dr. CELALETTİN ÖZDUR
Arş.Gör.Dr. ŞERİFE BEGÜM SAĞDIÇ