21 Ağu 2023

Unilateral Biportal Endoskopik (UBE) Cerrahi (Kapalı Omurga Cerrahisi)

/

Tüm dünyada erişkin nüfusun %75’i hayatının en az bir döneminde şiddetli bel ağrısı çekiyor. Bel ağrısı, bu insanların günlük yaşam aktivitelerini bozmakta ve çok ciddi bir iş gücü kaybına yol açarak önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Bel ağrısının bir nedeni bulunmaktadır. Bel ağrılarının yaklaşık %10’luk bir kısmını kanal darlığı (spinal stenoz) oluşturmaktadır. Spinal stenoz ya da kanal darlığı, adından da anlaşılacağı üzere omuriliğin içinden geçtiği kanalda kemik ve yumuşak dokuların kalınlaşması ile sıkışmasıdır. Bu kanal darlığı, en sık lomber bölgesi dediğimiz bel bölgesinin alt tarafında görülmektedir. Kanalın daralması, omuriliğe baskı yaparak kişide bel ağrısı, bacaklarda güçsüzlük, uyuşma, yürüyememe gibi şikayetlere neden olmakta ve tedavi edilmezse giderek ilerlemektedir.

Hastamız da yukarıdaki şikayetlerle kliniğimize başvurdu. Yaklaşık 3 aydır yatağa bağımlı yaşayan hastamızda yürüyememe ve yatak içerisindeki hareketlerinde dahi zorlanmaya neden olan güçsüzlük mevcuttu. Yaptığımız muayene ve tetkiklerle hastanın bel bölgesinde dar kanal geliştiğini saptadık. Hastamıza cerrahi tedavi planladık. Geleneksel açık cerrahi yerine minimal invazif, yani iki adet 1 santimetrelik kesilerle tam kapalı olarak kameralar yardımı ile yapılan Unilateral Biportal Endoskopi (UBE) yöntemini kullandık. Bu sayede, 75 yaşındaki hastamızın kanal darlığına neden olan fıtık ve sıkışmaya neden olan dokular temizlendi ve omuriliğin üzerindeki baskı giderildi. Hastamız ameliyattan uyandıktan hemen sonra yaptığımız muayenede ağrıların azaldığını ve bacağındaki güç artışını gördük. 3 aydır yürüyemeyen, yatak içerisinde dahi zorlukla hareket edebilen hastamız ameliyattan bir gün sonra ayağa kalkıp yürümenin mutluluğunu yaşadı.

UBE yöntemi, geleneksel açık tedaviye pek çok avantaja sahip. Bu yöntemde, çok küçük 2 adet kesi ile kameralar vasıtasıyla tam kapalı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu sayede komplikasyon riski minimize edilerek özellikle yaşı ileri ve ek hastalıkları olan hastalarda güvenle uygulanabilmektedir. Dünyada çok yeni ve sayılı merkezde yapılabilen bu ameliyatı ülkemizde de uygulayan merkez sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Omurga cerrahisinde devrim niteliğinde bir yöntem olarak değerlendiriliyor. Omurilik sıkışması ve kanal darlığı dışında özellikle daha genç hastalarda bel ve boyun fıtığı ameliyatlarında da başarı ile uygulanmaktadır.

Ameliyat öncesi
Ameliyat öncesi
Ameliyat sonrası