SIK SORULAN SORULAR

KUPA TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

1-Kupa Tedavisi Nedir?

Kan dolaşımını artırmak için, bölgesel vakum oluşturmaya dayanan kuru kupa uygulaması ve belli vücut noktalarında bölgesel vakumla beraber, yüzeysel cilt kesikleri oluşturarak kanın alındığı yaş kupa (hacamat) uygulamasına kupa tedavisi diyoruz.

2-Kupa Tedavisi Neden Tıp Doktoru Tarafından, Klinik Ortamda Uygulanmalıdır?

Kupa yapılan ortam, kullanılan malzemeler ve el becerisi, kan hastalıkları ve kişilerin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu da eğitim almış hekimle mümkün olur.

3-Kupa Tedavisi Esnasında Ağrı Hisseder Miyiz?

Kupa tedavisi esnasında çok yüzeysel çizikler olduğu için ince bir sızı hissedilebilir. Bazı insanlar onu da hissetmediğini ifade eder.

4-Kupa Tedavisi Sonrası İz Kalır mı? Yaralar Ne Zaman İyileşir?

Profesyonel kişilerce uygulanan tedavi sonrası kesik yerlerinde normal şartlarda iz kalmaz. Kesikler steril bistürü ile çok küçük ve yüzeysel yapılır. İyileşme çok hızlıdır. Bu yüzden iz kalma riski yoktur. Yaraların iyileşme süreci değişmekle birlikte 1-2 haftada eski haline döner. (Hastanın immün yapısı ve yara iyileşme hızına göre değişiklik olabilir.)

5-Kupa Tedavisi Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?

Kupa tedavisinden 24 saat sonra duş alınabilir. İzlerin tamamen kaybolmasını beklemeye gerek yoktur.

6-Hacamat Nedir ve Ne Zaman Yapılır?

Hacamat, sünneti işlemek maksadı ile yapılan kupa tedavisidir. Herhangi bir rahatsızlık yoksa, sağlığı korumak, detoks ya da diğer maksatlarla da yapılabilir. Hacamat tedavisinden maksimum fayda elde etmek açısından tavsiye edilen mevsim, ay ve yasak günlerine riayet etmek önemlidir. Kupa tedavisi (Hacamat) yapacak doktor ile görüşülmesi önemlidir.

Hacamat, mevsim olarak ilkbahar ve sonbaharda, hicri takvimin günleri olarak hicri ayın 15 – 27 arasındaki tekli günlerde (hicri 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27 gibi.) yaptırılması önerilir. Hadislerde geçen yasak günler; içinde C ve Ç olan günlerdir.

Eğer hacamat, herhangi bir rahatsızlık için tedavi maksatlı yaptırılacak ise zaruret olması açısından mevsim veya ay günlerine bakılmaksızın en kısa zamanda yapılması gerekir.

7-Kupa Tedavisinde Herhangi Bir Yaş Sınırı Var Mıdır, Kimlere Yapılır?

Kupa tedavisi her yaşta uygulanmakla birlikte doktorunuz değerlendirdikten sonra karar verecektir.

8-Kupa Tedavisi Kimlere Yapılmaz?

Trombofilebit , aktif yaralar, cerrahi yaralar, dekompanse kalp hastalığı, anemi (hemoglobin 9,5 mg/dl’nin altı), hemofili, kanama pıhtılaşma bozukluğu öyküsü, antiagregan ilaç kullanımı durumunda ve varisin doğrudan üzerine kupa uygulanamaz

9-Kupa Tedavisi Uygulanabilecek Durumlar Nelerdir?

Organik bir rahatsızlığı tanımlanmayan hastalarda immün sistemi güçlendirme, Fibromiyalji sendromu, Romatizmal hastalıklara ait kronik ağrı, eklem hareket kısıtlılığı, sabah tutukluğu, yorgunluk gibi durumlar, Kas iskelet sistemi mekanik ağrıları, Diz ağrıları, Migren ve gerilim tipi baş ağrısı gibi organik olmayan baş ağrıları, Organik olmayan uyku bozuklukları, Sindirim sistemi hastalıklarına ait bulantı, kusma, kabızlık gibi durumlar.

10-Kupa Tedavisinin Zararı Var Mıdır?

Bilinçsiz kişiler tarafından yanlış tedavi şekilleri uygulanarak ve hijyenik olmayan ortamlarda yapılan kupa tedavisi pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabiliyor. Cilt enfeksiyonları, cilt yaraları ve morlukları, ağrı ve acı bunlardan bazıları olarak sıralanabilir.

11-Kupa Tedavisi Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Hususlar

Kupa tedavisi olacak kişi ne çok aç ne de çok tok olmalıdır. 2-3 saat öncesinde çok hafif bir şeyler yenilmesi tansiyon düşmemesi için tavsiye olunur. Hacamatta ise 3-5 gün et ve süt ürünlerinden uzak beslenilmelidir.

Hacamattan bir gün önce ve sonrasında cinsel ilişkiden uzak durulması gerekir.

Kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa (coumadin dışında) ilacınızı kupa tedavisi yaptırılan günde işlemden 4- 5 saat sonrasında alınması gerekir. Bu durum kişinin rahatsızlığıyla alakalı değişkenlik gösterebileceğinden ilgili doktorunuza mutlaka danışınız.

Sigara kullananlar kupa tedavisinden en az bir saat önce ve sonra sigara kullanmamalıdır.

Kupa tedavisinden sonra 6 saat kadar uyunmaz. Yarım saat kadar yürüyüş yapılması tavsiye edilir.

Kupa tedavisinden sonra en az iki saat kadar bir şey yenilip içilmemeli, iki saat sonra ise bal şerbeti veya sirkeli su içmek faydalıdır.