25 Nis 2024

AĞAÇ FİDANLARI, ‘İMMÜN YETMEZLİK HASTALARINA YENİ BİR NEFES’ DÜŞÜNCESİ İLE DİKİLDİ.

/

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi hekimleri, sağlık çalışanları ve hasta yakınları, “Primer immün yetmezlik” olarak bilinen kalıtsal bağışıklık sistemi yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla bir araya toplandı. Ağaç fidanları, ‘İmmün Yetmezlik Hastalarına Yeni Bir Nefes’ düşüncesi ile üniversitemiz kampüsüne dikildi. Ayrıca fidan dikimi öncesi, hasta çocuklarla çanta boyama etkinliği de yapıldı.

SÜ Tıp Fakültesi, Çocuk İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı ekibince 22-29 Nisan Primer İmmün Yetmezliği Farkındalık Haftası kapsamında düzenlenen buluşmaya SÜ Tıp Fakültesi hekimleri, sağlık çalışanları ve hasta yakınları katıldı.

SÜ Tıp Fakültesi Çocuk İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasibe Artaç, tüm dünyada yaklaşık 6 milyon kişinin primer immün yetmezlikten muzdarip olduğunu ve tüm popülasyonun yaklaşık yüzde birini etkilediğini belirtti. Bu hastalıkların özellikle ülkemiz gibi akraba evliliklerinin sık olduğu ülkelerde daha fazla görüldüğüne dikkat çekti.  Primer immün yetmezlik hastalarında bağışıklık sisteminin normal işleyişi bozulduğu için enfeksiyonlara yatkınlığın artığını ifade eden Prof. Dr. Artaç, bu hastalarda zamanla solunum sistemi, deri, bağırsak başta olmak üzere önemli organların etkilenebileceğini dile getirdi. Bu nedenle bu hastalarda erken tanı ve tedavinin hayati öneme sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Artaç, primer immün yetmezlikler için farkındalığın arttırılmasını amaçladıklarını belirtti.

Prof. Dr. Artaç, Primer İmmün Yetmezlik Farkındalık Haftası’nda ülkemizin farklı şehirlerinde ve tüm dünyada etkinliklerin düzenlendiğini belirtti. Bu yıl ise ağaç fidanlarının ‘İmmün Yetmezlik Hastalarına Yeni Bir Nefes’ düşüncesi ile dikildiğini anlatan Artaç; Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı olarak biz de hastanemizde hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız ve hastalarımız ile bu etkinliği düzenleyerek farkındalığın arttırılmasına katkı sağlamak istedik. Etkinliğe katılan herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından, önce hastalarla çanta boyama etkinliği yapıldı. Daha sonra ise hekimler, sağlık çalışanları ve hasta yakınları ile birlikte, ağaç fidanları üniversitemiz kampüsüne dikildi.